Zand RecyclingEagle BurgmannUnited RentalsMTOF milieutechniekAuma Benelux BVSPX FLOWMerrem & LaporteGrundfos NederlandBoode BV Waterwell SystemsOranjewoudQM Environmental Services LtdBar Instruments
KSB NederlandAll SolutionsASVDunlop HifexAKD Advocaten en NotarissenWatson MarlowEngineering BVXylem Water Solutions Nederland BVTENTE NV

Goed advies en slimme pompoplossingen helpen de huurder

Goed advies en slimme pompoplossingen helpen de huurder

 

Met drie vestigingen, in Barendrecht, Geleen en Stabroek (België) en meer dan 100 jaar ervaring "op de teller", is Eekels Pompen niet meer weg te denken uit de wereld van pompverhuur. Om de koploperspositie vast te kunnen houden, wordt er voortdurend geïnnoveerd. Zo werd onlangs de huurvloot uitgebreid met 10 nieuwe 4" dieselmotorpompsets, type B100H. Deze pompen heeft Eekels in eigen beheer laten bouwen. We spreken met Pieter Molmans, managing director bij Eekels Pompen, over de uitbreiding.



"Naast de 10 stuks 4" dieselmotorpompsets hebben we ook de opdracht gegeven voor het bouwen van 10 stuks nieuwe 6" dieselmotorpompsets, type B125H. Deze worden in het vierde kwartaal van 2018 inzetbaar binnen de huurvloot", opent Molmans het gesprek. "De nieuwe lichting pompen is voorzien van DSE-monitoring, waarmee de pomp op afstand is te monitoren en uit te lezen. Dit ingebouwde telemetriesysteem biedt extra besturingsmogelijkheden. Deze digitale besturingseenheid vereenvoudigt bovendien de bediening en het gebruik van de pomp. Instelling en besturing van de pomp geschieden via een gebruiksvriendelijk bedieningspaneel, dit kan zowel lokaal als via het gsm-netwerk, dus op afstand, gedaan worden. Monitoren kan via pc, laptop, tablet en smartphone. Daarmee kan de pomp te allen tijde op de voet gevolgd worden."

Voordelen en mogelijkheden van het nieuwe systeem


Een indrukwekkende lijst met voordelen van het nieuwe systeem komt in beeld. Molmans schetst: "Alarmering en signalering geschieden via sms of email. Het systeem is aangesloten op de Eekels storingsdienst, die 24/7 alert is en storingen snel en adequaat verhelpt. De pompset kan zowel manueel als automatisch in of buiten bedrijf gesteld worden, tevens wordt het brandstofniveau bewaakt, inclusief alarmering. Oliedruk, toerental en temperatuur worden op afstand uitgelezen, zodat er tijdig afwijkingen kunnen worden gesignaleerd. Bij het bereiken van een onderhoudsinterval wordt er ook een signaal gegeven en bij te lage accuspanning eveneens. Verder bezit het systeem een hoogwateralarm en kan de pomp op afstand worden gestart en gestopt. Voor de veiligheid is er een track and trace functie toegevoegd, op basis van geofencing, om diefstal te voorkomen. De locatiebepaling van de pomp gebeurt via Google maps."

De grote voordelen van huren


Met de juiste expertise adviseert de buitendienst van Eekels Pompen de huurder, om een verantwoorde keuze te kunnen maken. Molmans: "We luisteren naar de wensen van de huurder en bieden een zorgvuldig geselecteerd aantal pompen aan, waarbij ook gekeken wordt naar het juiste leidingenwerk. Naast de huurkosten brengt het huren van een pomp ook energiekosten met zich mee. Dankzij onze moderne diesel en elektrisch aangedreven pompen die bijzonder energiezuinig zijn, blijven de energiekosten beheersbaar. De pompsets zijn breed inzetbaar, dankzij de schroefcentrifugaalpomp die een uitzonderlijk grote sferische vuildoorlaat combineert met dit lage energieverbruik. Wij passen dit principe al meer dan 30 jaar toe binnen onze verhuurvloot."

Er zijn nog meer voordelen: de Eekels schroefcentrifugaalpompen hebben een efficiency graad van maar liefst 80%, waardoor de pomp een kleinere diesel- of elektromotor kan hebben. "De NPSH-curve is zeer gunstig door het unieke ontwerp. De pomp kan zijn werk ook doen op grote aanzuighoogtes. Schroefcentrifugaalpompen staan bekend om hun grote vrije kogeldoorlaat en verstoppingsvrije werking. Voor droog opgestelde vuilwaterpompen heeft Eekels een innovatief werkend vacuumsysteem, onmisbaar bij grote aanzuighoogtes. Dit systeem schakelt zichzelf volautomatisch aan en uit op het moment dat de pomp droog komt te staan, dat betekent nog meer energiebesparing", vervolgt Molmans zijn verhaal. "Het geluidsniveau van een gemiddelde pompset is slechts 54 dB(A) op 7 meter afstand."



Een groot deel van de dieselmotor- en elektrische pompsets is voorzien van telemetrie, op afstand te monitoren en bedienen. De niveauregeling zorgt ervoor dat de pomp alleen dan draait, wanneer het nodig is. "Ook daar is weer sprake van energiebesparing. Eekels heeft een eigen serviceapparaat, inclusief eigen vrachtwagens met kranen. De storingsdienst is 24/7 bereikbaar, via telefoon of ons telemetriesysteem", zegt Molmans tot slot.



Bron: BouwMat / GWW België 2018 #4

Tekst: Jan Mol

Beeld: Eekels Pompen